Το παράδειγμα της Ελβετίας
Στην αναβίωση του επιτυχημένου ελβετικού μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης, μέσα από συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, προχωρά η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, επιδιώκοντας να συνδέσει άμεσα την επαγγελματική κατάρτιση με την αγορά εργασίας.
Παράλληλα, επιχειρείται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Τουρισμού, και συγκεκριμένα των τριών ιστορικών ξενοδοχειακών μονάδων «Ξενία-Ήλιος», οι οποίες τα τελευταία χρόνια φιλοξενούν σχολές τουριστικής εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το σχέδιο προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε Ανάβυσσο, Κοκκίνη Χάνι (Ηράκλειο Κρήτης) και Περαία (Θεσσαλονίκης), μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών που αναμένεται να ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Οι ανάδοχοι φορείς θα αναλάβουν την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών, τη λειτουργία τους ως ξενοδοχειακές μονάδες και τη συνεργασία τους με τις σχολές τουριστικής εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τους μαθητές ως προσωπικό στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης.
Η Υπουργός επεσήμανε πως το Υπουργείο Τουρισμού δρομολογεί την επαναφορά του μοντέλου «ξενοδοχείο-εκπαιδευτήριο», αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία, όπως οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στηριζόμενο στην ήδη υφιστάμενη υποδομή των σχολών που διαθέτουν άδειες δόμησης ξενοδοχείου.
Εμπνευσμένο από την Ελβετία
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, επιδιώκεται η δημιουργία ενός συνεκτικού μοντέλου συνύπαρξης ξενοδοχείων και τουριστικών σχολών, κατά τα πρότυπα του επιτυχημένου ελβετικού συστήματος. Η παραχώρηση των κτιρίων θα γίνεται μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων μίσθωσης, με υποχρέωση αναβάθμισης των υποδομών ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη και συνεχής λειτουργία των σχολών κατά την περίοδο ισχύος των συμβάσεων.
Το Υπουργείο σχεδιάζει επίσης την αναβάθμιση και άλλων μονάδων, αξιοποιώντας πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ αλλά και με συμπράξεις με ιδιώτες. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης της ΣΑΕΚ Γαλαξιδίου, ενώ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης δρομολογείται η ίδρυση νέας εκπαιδευτικής μονάδας με την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του τουρισμού
Η Υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην ενίσχυση δεξιοτήτων για εργαζόμενους στον τουρισμό, μέσω επιδοτούμενων δράσεων που αφορούν έως και 20.000 εποχικούς υπαλλήλους και ανέργους.
Η Υφυπουργός Τουρισμού, Άννα Καραμανλή, υπογράμμισε τον ρόλο των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την ανάγκη στήριξής τους με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς.
«Με τις πρωτοβουλίες αυτές, επενδύουμε στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, ενισχύοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και διαμορφώνοντας τις βάσεις για μια νέα γενιά καταρτισμένων επαγγελματιών. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και διεθνή τουριστικό προορισμό», δήλωσε κλείνοντας η κα Κεφαλογιάννη.