Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW ανέβασε στο διαδίκτυο ειδικό φάκελο στα Γερμανικά και Ελληνικά για το "Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο"
Ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW ανέβασε στο διαδίκτυο ειδικό φάκελο στα Γερμανικά και Ελληνικά για το "Ελληνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο" με το οποίο στοχεύει να ενημερωθεί πρωτίστως η γερμανική κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ της χώρας γι αυτό και να αντικρούσει μέσω αυτού οποιεσδήποτε εχθρικές και βλαπτικές για την Ελλάδα τουρκικές πληροφορίες.
Στην εισαγωγή του κειμένου τονίζεται μεταξύ άλλων:
"Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά στο ελληνικό θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο και τους αντίστοιχους χάρτες της ΕΕ και θεωρεί ότι παραβιάζουν τα θαλάσσια δικαιώματά της. Παρόλα αυτά, οι διπλωματικοί δίαυλοι μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν ανοιχτοί προκειμένου να αναζητηθεί ειρηνική λύση στις διαφορές. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία δεν έγινε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος της διεθνώς αναγνωρισμένης Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) λόγω του ζητήματος των νησιών του Αιγαίου. Αντιθέτως η ίδια η Τουρκία αναφέρεται πλέον σε ορισμένα θέματα στην UNCLOS ή στην εθιμική εφαρμογή ορισμένων αρχών. Η ισχύς των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών ρυθμίζεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας: Καθώς η ίδια η Τουρκία διεκδικεί ΑΟΖ, αναγνωρίζει την ισχύ ορισμένων διατάξεων βάσει του εθιμικού δικαίου. Απορρίπτει άλλες: Η Τουρκία επιλέγει έτσι από το διεθνές δίκαιο ό,τι την συμφέρει.
Μια λύση στο ελληνοτουρκικό πρόβλημα θα ήταν η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε διαιτητικό δικαστήριο. Όσον αφορά τις ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, υπάρχει ένα διαφοροποιημένο, καθιερωμένο σώμα νομολογίας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντιταχθεί με επιτυχία στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Η Άγκυρα απορρίπτει επίσης την προσφυγή στη διαιτησία. Μπλοκάρει έτσι κάθε δυνατότητα ειρηνικής λύσης και δυσχεραίνει την ανάπτυξη καλών πολιτικών σχέσεων με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και με τις γειτονικές χώρες της ανατολικής Μεσογείου."
LINK: https://dhwv.de/griechenland-stellt-erstmals-umfassenden-maritimen-raumordnungsplan-vor/