Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με μια από τις πιο σύνθετες και κρίσιμες πολιτικές διασταυρώσεις της θητείας της.
Την ώρα που η αντιπολίτευση επιμένει σε προανακριτική επιτροπή και πρόωρες εκλογές, η κυβερνητική πλευρά καλείται να σταθμίσει όχι μόνο τις πολιτικές επιπτώσεις των επιλογών της, αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες που ενδέχεται να διαταραχθούν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν υπό την πίεση της δημοσιότητας, αλλά με βάση πραγματικά δεδομένα. Απέφυγε να προδικάσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, μέχρι την παραδοσιακή ή τη «γρήγορη» προανακριτική, γνωστή και ως «μοντέλο Τριαντόπουλου».
Η κάθε επιλογή έχει τις δικές της παγίδες. Η εξεταστική υπόσχεται βάθος αλλά και χρονική καθυστέρηση, σε μια ανοιχτή διαδικασία που μπορεί να μετατραπεί σε κομματική αρένα. Αντίθετα, η ταχεία προανακριτική παραπέμπει πρώην υπουργούς απευθείας στη δικαιοσύνη, αλλά χωρίς τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει ρωγμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να κινείται με προσοχή, προσπαθώντας να κατανοήσει το πλήρες εύρος της ζημιάς, να αξιολογήσει τα δεδομένα της δικαστικής έρευνας – η οποία συνεχίζεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – και να ελέγξει τις διαθέσεις των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών.