Στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ οι χώρες του βορά αποκλείουν αύξηση κονδυλίων για την Μετανάστευση, όπως ζητούν οκτώ χώρς του νότου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα
Έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών στην αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού της περιόδου 2024-2027 κατά 100 δισ. ευρώ, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων ετών, διαπιστώθηκαν στη χθεσινή συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ναι μεν οι 27 ηγέτες καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να επιδιώξουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι πιθανότητες είναι ελάχιστες.
Συμφωνία στο συμβούλιο για τη βοήθεια στην Ουκρανία
Η Επιτροπή εισηγείται να εγκριθεί μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 δισεκατομμύρια να δοθούν στην Ουκρανία και τα υπόλοιπα 50 σε προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αλλά και της παράτυπης μετανάστευσης που απαιτεί πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων και τη χρηματοδότηση χωρών διέλευσης και προέλευσης προκειμένου να συνεργαστούν. Οκτώ ηγέτες κρατών-μελών της Μεσογείου μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν στείλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τονίζοντας την ανάγκη αύξηση των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις των χωρών του βορρά της ΕΕ που έχουν μεγάλη συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό ήταν απολύτως αρνητικές. Οι εν λόγω χώρες αποδέχονται να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με το ποσό των 50 δισ. ευρώ, αλλά προς το παρόν απορρίπτουν την αύξηση των άλλων 50 δισ. ευρώ που ζητάει η Επιτροπή.
ΠΗΓΗ: DW